Acasă Revista presei Achitaţi. Cu cash sau card?

Achitaţi. Cu cash sau card?

36
3

de Mihai MIRONICÄ‚

(ProSport)

 

Descoperă ţeapa carpatică: ani în şir nişte procurori au încercat să demonstreze că statul român, printre alţii, a fost prejudiciat de 8 persoane din fotbal de plata unor taxe babane. După toată această mascaradă, singurul păgubit cert rămâne tot statul român care, într-o primă instanţă, trebuie să plătească toate cheltuielile legate de cercetări şi de judecată. 8 achitaţi şi-o distracţie achitată de contribuabili.

Procurorii au cerut şi până la 20 de ani de închisoare pentru nişte oameni care sunt consideraţi nevinovaţi de către judecători. O asemenea falie între cele două viziuni asupra celor 8 persoane te face să crezi că una dintre cele două componente ale justiţiei are o gravă problemă. De competenţă, de moralitate… Probabil că procurorii nu au reuşit să demonstreze legăturile celor 8 cu circuitul viciat al banilor din transferuri. N-ar fi de mirare acest eşec, dacă în rechizitoriul procurorilor se găsesc până şi raportări la site-ul transfermarkt.de, cel pe care se află nişte cote de piaţă ale unor fotbalişti scoase din burtă de nişte flăcăi care au în comun cu procurorii noştri faptul că lucrează cu presupunerile.

Procuratorul învinge procurorul cu 8-0. Mi se pare un rezultat achitabil. A fost achitat până şi Gică Popescu, singurul corupt din fotbalul nostru cu cei 400k daţi statului după ce a fost acuzat că nu a plătit taxe. A, să nu uit şi de Penescu, coruptul care şpăguia lumea în stânga şi-n dreapta ca să stea la mijlocul clasamentului. Ä‚sta-i coruptu' lu' Pepelea, ceilalţi care au câştigat campionate sunt inamovibili (scuze pentru apropierea fonetică de dinamovişti).

Aşadar, luând la întâmplare un caz din lista de transferuri invocate în acest dosar, Ganea a fost vândut de Gloria Bistriţa cu 600.000 de dolari unei firme din Olanda. Şi apoi, firma din Olanda îl vindea la Stuttgart pe mai mult de două milioane. Pentru că, se ştie, orice olandez e vânzător mai bun decât Tata Jean. Probabil că tot minunata firmă olandeză l-a dus şi acum pe Ganea la Ghidighici. După un timp, însă, astfel de terţi "pricepuţi" au fost interzişi de FIFA, aşa că, până la urmă, cluburile româneşti au fost nevoite să devină şi ele pricepute precum firmele olandeze şi să-i vândă direct pe Ştefan Radu, Rădoi, Săpunaru, Stancu, Torje pe câte 5-6 milioane de euro.

Plin de şarm, "Giovanni" striga în sala de judecată "să vă ferească Dumnezeu să conducă familia mea ţara asta". Asta e, deocamdată trăim în ţara în care fiica preşedintelui îşi ia şi ea un apartament cu o valoare cam cât ar fi prejudiciul făcut statului de cei pentru care procurorii cer spre douăj' de ani de răcoare.

3 COMENTARII

  1. Corect, Mihai. Numai cã, atenþie!, “firma olandezã”, poate cã este a unui cetãþean român cu cetãþenie germanã, cu case inclusiv la Stuttgart, dar ºi prin Spania, Italia… Columbia ºi Costa Rica, ceea ce sugereazã de la sine multe dintre explicaþii. Sugereazã, implicit, ruta externalizãrii banilor din fotbalul din România ºi moriºca ecologizãrii lor disimulate sub forma transferurilor de jucãtori. Unii dintre aceºtia, cu certitudine, complici ai mecanismului infracþional, iar alþii, inevitabil, victime exploatate sau cumpãrate/corupte în orb. Specialiºtii din domeniul supravegherii ºi combaterii traficului cu stupefiante, spun cã România a devenit în ultimii 15-20 de ani placa turnantã a tranzitului “morþii albe”, provenite din America de Sud, cãtre Germania ºi Olanda – via Spania, Italia, Turcia – ceea ce presupune cã ei nu pot ignora, desigur, bizara coincidenþã, ca sã nu spun interferenþã, a celor douã rute.

  2. Nu sunt deloc un admirator al istetimii romanesti, pentru ca, spunea un destept, istetimea este ruda saraca a inteligentei. Isteti sunt taranii, nu intelectualii adevarati. Dar nu poti sa nu recunosti ca natia asta nu duce lipsa de inventivitate cand vine vorba de faradelegi. Aia n-au fost chemati fara motiv in judecata, fara indoiala. Dar tare ma tem ca si de data asta superficialitatea romanea sca si-a spus cuvantul. Adica n-au fost in stare sa-i dovedeasca. Asa se si explica maratonul de infatisari derulate in ani de zile. Nu-i aduci in fata instantei daca n-ai un caz-beton ca acuzator. Astia-s unsi cu toate alifiile rele, stiu sa-si stearga urmele, nu merg simplele banuieli si nici speranta ca-i va prinde rusinea si vor recunoaste tot.

  3. Am impresia ca traim intr-o tara lipsita de orice speranata de mai bine. Toate aceste esecuri ale justitiei nu fac decat sa intareasca senzatia ca ori avem oameni slab pregatiti, chestie regasita in orice domeniu sau activitate, ori bulangii astia care dau tzepe sunt chiar “de admirat” pentru felul in care scapa de orice acuzatie. Pana cand macar unul dintre rechinii cei mari nu va fi prins in plasa nu voi mai crede in justitia romana si cred ca pana atunci Dinamo nu va scapa de sursa raului venit din partea becaliotilor

Comments are closed.