Acasă Revista presei Adevărata lovitură a lui Dinamo

Adevărata lovitură a lui Dinamo

38
0

În loc să-şi promoveze propria strategie, Negoiţă deconspiră “practicile mioritice” ale rivalilor

de Maria Andrieş
(gsp.ro)

Oferta pe care i-a făcut-o Dinamo lui Marica este un secret straşnic, care ne va bîntui 50 de ani de acum înainte. Patronul Negoiţă a precizat doar că era o “ofertă serioasă”. A evitat să spună pe numere la cît evaluase perla care n-a mai jucat un meci întreg din februarie 2015.

Dar, pentru că premiantul şcolii dinamoviste a semnat cu rivalii de la Steaua, Negoiţă a simţit nevoia unei corecţii de imagine. A declarat că e dezamăgit de “atitudinea domnului Marica”, de faptul că nu şi-a schimbat “mentalitatea dîmboviţeană”, că e incapabil “să schimbe propriu-zis ceva în felul de a fi”. Dacă ăsta ar fi un criteriu obligatoriu să joci la Dinamo, ar rămîne vestiarele goale. În fine, majoritarul n-a uitat de escapadele lui Marica în piaţă, la proteste, şi l-a numit, fără menajamente, “deontolog pe Facebook şi în alte momente publice”. O fi de bine, o fi de rău? Măcar nu l-a înjurat de hipster!

“Ascunde o trădare cu o minciună”, iată verdictul domnului Negoiţă. “Trădarea” e la vedere, o ştim şi noi. Motivele ei sînt discutabile. Şeful de la Dinamo susţine că Marica ar fi avut de ales. Avea oferta “serioasă” de la clubul-mamă, dar a refuzat-o. Jucătorul a explicat că a optat pentru “echipa care l-a dorit cel mai mult”. În limbajul tehnic, din mercato, asta se traduce de obicei prin: “echipa care mi-a oferit cei mai mulţi bani”. Salariul maxim la Dinamo este de 7.000 de euro. La Steaua, atacantul va avea, oficial, salariul minim pe economie, plus bonusurile din punga neoficială.

Negoiţă a înţeles altceva. Că Marica s-a simţit mai dorit de Steaua pentru că a negociat direct cu patronul: “Aceasta este o practică mioritică, pe care văd că domnul Marica şi-o doreşte”. Apoi ne-a luminat cum se procedează “la cluburile serioase”. Patronul nu se ocupă de tot, există diviziunea muncii, cine-ar fi crezut? Negoiţă are “deontologii” lui în materie de transferuri. De aceea, el, unul, “niciodată nu va contacta şi nu va negocia cu jucători, indiferent de numele acestora”.

Bravo lui! Dar nu şerbetul, apa rece şi arta conversaţiei de “la palat” l-au convins pe Marica să “trădeze”, ci banii. Motivul ăsta nu ţine de “mentalitatea dîmboviţeană”, ţine de natura umană în capitalism. Este acelaşi motiv pentru care Răduţ, plătit cu 9.000 de euro pe lună la Pandurii, a refuzat să vină la Dinamo pentru 6.000 de euro pe lună. După ratarea acestri ţinte, Negoiţă a dat vina pe cluburile finanţate cu bani publici: “De asta sînt probleme în fotbalul românesc, că sînt cluburi susţinute de stat, într-un fel sau altul”. E adevărat, dar vorbim despre acelaşi stat care a iertat Dinamo de plata a 5,1 milioane de euro dintr-o datorie totală de 5,4 milioane de euro.

Răduţ e “un jucător care face diferenţa”, cum l-a descris Rednic. Dinamo n-a reuşit să-l convingă, nu din lipsă de “palat”, ci din pricina unei politici austere în materie de transferuri. Să aduci doar jucători liberi de contract nu dă bine pe afiş, dar nu-i exclus să dea bine pe teren.

După cum se ştie, nici banii, nici numele nu joacă. În loc să ascundă un eşec relativ cu un mare secret, în loc să-l moralizeze pe “trădătorul” Marica, şefii lui Dinamo ar trebui să-şi promoveze mai încrezător propria lor strategie. În loc să se plîngă de manierele “dîmboviţene” ale rivalilor, să se laude că l-au convins să semneze pe Hanca, de la ASA Tg. Mureş.

Asta înseamnă, de fapt, să dai lovitura! Nu e superstar, n-are milioane de “Like”-uri şi a fost adus gratis, pe bomboane şi covrigi. Însă mijlocaşul de 23 de ani promite mai mult folos pentru echipă decît un atacant de 31 de ani, cu un bagaj de conflicte, inadaptări şi diagnostice mai voluminos decît bagajul de minute jucate.

 

L-AU LUAT PE CEL MAI SLAB DE LA BOTOŞANI
de Victor Vrînceanu

Dinamo a ajuns la un acord cu Paul Batin. Atacantul vine în Ştefan cel Mare după un 2015 horror pentru el, cu un singur gol marcat în Liga 1 şi unul în Cupa UEFA » Paul Batin a mai evoluat în cariera sa pentru: FCM Baia Mare, CFR Cluj, UTA, Gaz Metan, Pandurii, FC Braşov şi Botoşani

“Cîinii” au ajuns la un acord cu atacantul Paul Batin, 28 de ani. Transferul a fost anunţat ieri de DigiSport şi confirmat pentru Gazetă de antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic: “Paul Batin a semnat deja cu noi pentru un an. Urmează să meargă în cantonamentul din Cipru“.
Acesta a fost adus în Ştefan cel Mare ca variantă de rezervă pentru Harlem Gnohere, 27 de ani, şi Marcel Essombe, 27 de ani. În lotul lărgit al alb-roşilor mai figurează şi Robert Moldoveanu, dar atacantul în vîrstă de 16 ani nu este văzut ca o variantă demnă de luat în calcul pentru moment avînd în vedere vîrsta sa foarte fragedă.

A EŞUAT LA BOTOŞANI
Batin a avut un sezon nereuşit la FC Botoşani, unde nu a reuşit să marcheze decît un singur gol, în Cupa UEFA, cu modesta echipă FC Ţhinvali. Iar ultimul său gol în Liga 1 l-a înscris pe 2 mai 2015, în Botoşani- CSU Craiova 2-0, aceasta fiind singura sa reuşită anul trecut în campionat!
Paul şi-a reziliat contractul cu Botoşani în noiembrie, motivînd că nu merită să fie plătit de club avînd în vedere evoluţiile sale: “Acţionarii au insistat să rămîn, dar sincer nu am mai putut să continuu la Botoşani. Am luat această decizie din cauza nereuşitelor mele şi a randamentului meu. Nu am dorit să mint pe nimeni sau să-i păcălesc pe acţionari, să iau bani pe care nu i-aş fi meritat“, declara atacantul în momentul despărţirii de echipa moldavă.

25 de goluri în 129 de meciuri a marcat Batin în Liga 1 all-time

5,25 este media notelor GSP ale lui Batin la Botoşani, cea mai mică din lotul moldovenilor

M-a afectat foarte mult că la Botoşani nu am reuşit decît un gol într-o jumătate de an. De aceea am ales să plec
Paul Batin, după despărţirea de Botoşani

TRANSFERURILE LUI DINAMO DIN ACEASTĂ IARNĂ

Veniri – 2,9 milioane de euro conform tranfermarkt.de

Nume Post Valoare în euro
Rîmniceanu portar 600.000
Hanca fundaş dreapta 450.000
Ekeng mijlocaş central 800.000
V. Lazăr mijlocaş de bandă 600.000
Vl. Olteanu mijlocaş de bandă 150.000
Batin atacant 300.000

Plecări – 3,2 milioane de euro conform tranfermarkt.de

Nume Post Valoare în euro
Abraham portar 50.000
Fai fundaş dreapta 1.000.000
Feussi fundaş dreapta 500.000
Ghomsi fundaş stînga 350.000
Vojnovici închizător 700.000
Van Haaren mijlocaş central 300.000
Shalaj mijlocaş de bandă 300.000

REFUZAT DE DINAMO, BUN DE STEAUA
Thaer Bawab este cel mai recent transfer al Stelei, jucătorul venind de la CSU Craiova.
Dacă în privinţa lui Ciprian Marica Steaua a avut un concurență la Dinamo, formaţie ce i-a făcut și ea o ofertă internaţionalului român, nu acelaşi lucru s-a petrecut cu Bawab.
Oficialii din Ştefan cel Mare au primit propunerea de a se gîndi la transferul iordanianului, pus la acea vreme pe lista neagră a Craiovei, însă “cîinii” au considerat că fotbalistul nu s-ar plia pe jocul formaţiei lui Rednic.
Atacantul iordanian, 30 de ani, a semnat un contract pe 2 ani cu formaţia campioană și a venit la Steaua din postura de fotbalist liber de contract după ce și-a reziliat înțelegerea cu CSU Craiova.

600.000 € e cota de piață a jucătorului conform siteului de specialitate transfermakt.de

PETRE jr. N-A ACCEPTAT OFERTA LUI DINAMO ȘI A FOST EXILAT LA JUNIORI
Petre jr. n-a semnat prelungirea contractului şi a fost retrogradat pe termen nelimitat, fiind trimis la echipa de juniori! Nu la formaţia secundă, ci la juniori!
Mijlocaşului nu i-au convenit condiţiile salariale.
Patrick Petre tinde să devină numele unei telenovele în Ştefan cel Mare. Puştiul de 18 ani a refuzat, din nou, să semneze prelungirea contractului cu Dinamo, înţelegere ce trebuie făcută pentru trecerea de la statutul de junior la cel de seniori.
Nu a acceptat condiţiile salariale puse în faţă de către conducerea clubului la care a crescut în ultimul deceniu.
Îl credem pe cuvînt că este jucător mare, tocmai de aceea i-am pus în faţă un contract cu bonusuri generoase, pe care le-ar fi cîştigat dacă juca fotbal. Şi avea şansa să joace!“, au explicat şefii.