Acasă Revista presei Adulmecă Europa

Adulmecă Europa

42
2

de Eduard Apostol
(gsp.ro)
Dinamo a obţinut aseară prima victorie în meciurile oficiale în 2014, 1-0 cu Corona » Lazăr a înscris al doilea gol în actualul campionat, în care mai are și două pase decisive
”Cîinii” au ajuns pe poziţie de cupe continentale după victoria de aseară. Scorul a fost blînd comparativ cu numărul oportunităţilor ratate de către roş-albi.
Dinamo a stăpînit jocul încă din prima repriză, însă ineficient, punctînd doar la impresia artistică.
Elton (6) a căutat poarta, n-a găsit-o. Ţucudean (32) a scăpat de Forika, l-a lobat pe Marc, însă mingea, lovită greşit, a căzut pe plasă!
Înainte, a mai existat un duel similar, dar portarul Coronei a fost brav. Stoican a făcut crize de nervi pe margine, văzînd cum Rotariu, de două ori, n-a putut înscrie în faze trase la indigo. Înainte de pauză, Ţucudean, reluare cu capul, l-a remarcat pe Marc.
Portarul ardelenilor n-a mai avut ce face la şutul lui Lazăr (53), 1-0!, însă apoi l-a blocat pe anemicul Matei (61). “Cîinii” au apelat la giumbuşlucuri cu mingea, enervînd prin ratări. Ţucudean (69) n-a fost la fel de atent precum la pasa de la gol. Grecu (73) era să dea un euro-gol, după un şut-centrare înşelător.
Singurul bastion în calea atacurilor în valuri, Traian Marc a blocat şi reluarea cu capul a lui Bilinski (74). Şi, din nou, pe Matei (83), şut de la 25 de metri. Cosmin a fost egoist în prelungiri, a preferat să încheie aiurea o fază, în loc să-i paseze lui Bilinski pentru un gol iminent.
Ne-am chinuit un pic, acum vrem să nu mai coborîm sub locul 4. Vizăm chiar la 3. Ne dorim cu toţii să mergem în Europa” (Vali Lazăr, mijlocaş Dinamo)
Sînt mulţumit doar de rezultat, am ratat prea mult şi fotbalul te poate pedepsi” (Flavius Stoican, antrenor Dinamo)
A fost un meci echilibrat, chiar dacă noi n-am avut ocazii. Băieţii mei s-au luptat, păcat că nu reuşim să luăm puncte, să dăm gol, în primul rînd” (Ionel Gane, antrenor Corona)

Inbox
– Rotariu a fost titular, aşa cum îi promisese antrenorul, iar galeria i-a scandat numele, l-a încurajat, iertîndu-l că semnase vineri un contract de reprezentare cu agentul favorit al lui Reghe. Dinamoviştii încă n-au convins-o pe soţia stelistului să rupă acordul, iar impresarul cere despăgubiri de 500.000 de euro!
– Ţucudean lipseşte de la meciul cu U Cluj, de etapa viitoare, din cauza cumulului de cartonaşe galbene.
– Mijlocaşul Andrei Tîrcoveanu, 16 ani şi 10 luni, a fost luat pe banca de rezerve de către Stoican, care doreşte să-l promoveze în Liga 1, curînd, pe tînărul fotbalist.
 
Un copil prea cuminte
de Radu Naum
Afacerea Rotariu arată nevoia unui curs de responsabilitate la şcolile de fotbal.
Faţă angelică, atitudine de căprioară, sărut pentru mama din tribună, unchi martirizat şi antrenor autodemis în urma lui. Dorin Rotariu naşte oftaturi de părinţi nostalgici prin studiouri atunci cînd apare cu figura lui de Tobey Maguire, prietenul pudic al Marelui Gatsby. Nu există vorbă rea pentru el. Criticile sînt cu amortizor, sfaturile vin cu asupra măsură. Ni se pare că respirăm prin el aerul unui alt viitor. Dorin Rotariu, fotbalist cu pedigree, era ţinut în mîini cu grijă, ca un bibelou. Cineva l-a scăpat pe jos şi s-a crăpat. Nu, de această dată nu sîntem noi. Nu sînt nici ei. Nu sînt nici ceilalţi. De data asta sînt el şi ai lui. Copilul prea cuminte s-a lăsat dus de mînă într-un loc din care va trebui să scape singur. Mother, do you think they’ll drop the bomb?
Pînă la urmă, ce-a făcut? A semnat cu un agent, o doamnă prietenă cu doamna lui de mamă, suflet candid, într-o lume liberă, într-o ţară europeană. Privită aşa situaţia, un marţian s-ar indigna de toată vîlva din jurul acestei poveşti şi ar protesta galactic faţă de amestecul clubului în viaţa privată. De la Lună în jos însă, harta Pămîntului românesc se mai schimbă. Variantă care se învîrte în mintea fotbalului e următoarea: Dorin a semnat cu agentul preferat al lui Reghecampf între un Steaua-Dinamo şi un Dinamo-Steaua, la cîteva zile după ce propriul patron declarase că nu ştie ce alt club în afară de Steaua are atîtea prietenii pe la celelalte echipe. Micul Dorin trăia pe altă lume? Cert că atacantul adolescent a ajuns o minge de celuloid între familie, inconştientă faţă de repercusiunile unei asemenea mişcări şi propriul club, care l-a retras în cazarmă “manu militari”, o acţiune de comando incluzînd o conferinţă de presă demonstrativă, filmată intern şi plină de mesaje tari întru liniştirea fanilor. O contralovitură de care se profită pentru a fideliza suporterii încă nelămuriţi de randamentul proiectului Negoiţă. Frumoasă întorsătură! Costisitoare, da, dar rezultatul e nepreţuit. Graţie lui Dorin. E aproape genial.
Rămîne incredibila uşurătate a celor din jurul lui. Vineri, după semnarea cu noul agent, spuneau că acum Dorin “se poate pregăti în linişte”, pentru ca duminică să afirme că “e mult mai liniştit acum”!!! Domnule, să nu-l asurzească de atîta linişte… Vineri, Iosif Rotariu nu voia să scoată un diftong, pentru ca mai apoi să exerseze justificări şi să participe la şedinţa de turnat cenuşă în cap. Trist. Trist mai ales pentru acest tînăr care nu a înţeles că odată ce ai dat gol rivalei istorice nu mai poţi fi salvat de vîrstă. Dorin a ratat de trei ori maturizarea: întîi cînd i-a lăsat pe alţii, fie şi rude, să-i stabliească soarta, apoi cînd a semnat fără să înţeleagă implicaţiile şi, în fine, cînd nu şi-a asumat semnătura. Va trebui acum, în viaţa şi cariera lui, să o ia de la capăt. Dar nu de la zero. De la 0-1.

2 COMENTARII

  1. cum poooaaaala mea se face ca Naum asta are dreptate doar in scris ? – bin nici acolo tot timpul

Comments are closed.