Acasă Revista presei Becali anunţă transferuri, Negoiţă le face

Becali anunţă transferuri, Negoiţă le face

39
0

Ce aduce nou prima achiziţie a “câinilor”: trei motive pentru care Sergiu Hanca e omul potrivit pentru Dinamo

de Cristian Voicu
(prosport.ro)

Sergiu Hanca (23 de ani), rămas liber de contract după despărţirea de ASA Târgu Mureş, este primul transfer al iernii pentru Dinamo. * Adus pe un salariu mic şi un contract pe trei sezoane şi jumătate, Hanca se poate dovedi o investiţie inspirată a tandemului Negoiţă-Rednic.

În timp ce Gigi Becali aleargă după nume grele ale fotbalului românesc, precum Marica sau Budescu, şi anunţă transferuri de zile mari care pică la doar câteva ore după ce fanii abia se obişnuiesc cu ideea că vor vedea vedetele îmbrăcate în roşu şi albastru, patronul lui Dinamo, Ionuţ Negoiţă, se mişcă repede şi, la prima vedere, inspirat. Joi seară, Dinamo l-a adus în Ştefan cel Mare pe Sergiu Hanca, fotbalist rămas liber de contract după ce în ultimele zile ale anului trecut a pus capăt înţelegerii cu ASA Târgu Mureş. Transferat la insistenţele lui Negoiţă, fotbalistul crescut la Târgu Mureş a refuzat, înainte de a-şi aşterne semnătura pe contractul oferit de Dinamo pentru următorii trei ani şi jumătate, oferte din Israel, dar şi din Liga 1, de la Petrolul, Voluntari sau Concordia Chiajna.
Fără să aibă impactul lui Budescu sau Marica, fără să fie un nume sonor în Liga 1, Hanca, vicecampion cu ASA sezonul trecut, se poate dovedi, în timp, o achiziţie inspirată, cu atât mai mult cu cât a fost adus liber de contract, iar ProSport prezintă trei motive pentru care venirea lui Sergiu Hanca în Ştefan cel Mare poate fi trecută deja la capitolul câştiguri.

Ieftin: nu reprezintă un risc din punct de vedere financiar şi e la vârsta la care poate aduce bani clubului
Pentru a putea trage o concluzie legată despre cât de util este sau a fost un fotbalist pentru clubul care l-a cumpărat trebuie ţinut cont, în primul rând, de suma plătită în schimbul său, de salariu, dar şi de randamentul pe care l-a dat pe durata contractului. În cazul lui Hanca, Dinamo s-a asigurat, încă dinainte ca jucătorul să îmbrace tricoul alb-roşu, că investiţia nu este mare şi nici foarte riscantă. Dacă lucrurile merg conform planului, fostul fotbalist de la ASA va petrece în Ştefan cel Mare următorii trei ani şi jumătate. Venit liber de contract, Dinamo va avea în grijă doar salariul său, care nu este deloc mare. Hanca va câştiga în perioada petrecută la clubul patronat de Ionuţ Negoiţă 3.500 de euro pe lună, ceea ce înseamnă că fratele primarului sectorului 3 va scoate din buzunar 42.000 de mii de euro în fiecare an, adică aproximativ 150.000 de euro în următoarele trei sezoane şi jumătate, la care se adaugă primele şi bonusurile pentru performanţă.
Hanca se anunţă deja o afacere bună şi dintr-un alt punct de vedere. La 23 de ani e cotat de site-ul de specialitate transfermarkt.de la 400.000 de euro. Mai simplu: Dinamo nu a plătit niciun ban în schimbul unui fotbalist care la 23 de ani valorează deja 400.000 de euro. Evident, pentru că vârsta este de partea sa, Dinamo are toate şansele ca, în viitor, să obţină o sumă frumoasă de bani în schimbul fotbalistului.

Pedigree de fotbalist modern: polivalent, poate juca pe cel puţin patru posturi
În fotbalul mare, fotbaliştii care pot da un randament bun pe mai multe posturi sunt văzuţi foarte bine, pentru că orice antrenor şi-ar dori să aibă sub comandă un jucător despre care să ştie că, la nevoie, poate fi folosit pe mai multe poziţii. În perioada petrecută la ASA Târgu Mureş, Sergiu Hanca a demonstrat că este un fotbalist versatil, polivalent, capabil să acopere cel puţin patru posturi, lucru foarte rar spre deloc întâlnit, mai ales în campionatul românesc. La bază, jucătorul de 23 de ani este mijlocaş dreapta, poziţie pe care a evoluat cel mai mult de la începutul carierei. Totuşi, la ASA Târgu Mureş antrenorii l-au văzut mai degrabă ca pe un om bun la toate şi nu puţine au fost meciurile în care noua achiziţie a lui Dinamo a jucat în banda dreaptă a apărării, în partea stângă a liniei ofensive sau chiar în centrul compartimentului median.
Practic, Hanca vine la Dinamo pentru a acoperi câteva posturi-cheie în angrenajul lui Mircea Rednic: fundaş dreapta, unde situaţia lui Fai este incertă, camerunezul intrând în ultimele şase luni de contract, mijlocaş dreapta, pentru a umple golul foarte probabil lăsat de Cosmin Matei, mijlocaş stânga, ca alternativă pentru Rotariu şi Lazăr şi mijlocaş central, post pe care Hanca îl poate acoperi în cazul în care primele opţiuni din lot – Anton, Filip şi Nedelcearu – nu s-ar putea afla pe gazon.

Disciplinat tactic, cunoaşte deja campionatul românesc
În sezonul de toamnă-iarnă, Dinamo a fost percepută ca o echipă fără foarte multe valori, care trăieşte din experienţa şi harul antrenorului Mircea Rednic. “Puriul” a construit o echipă bine articulată tactic, capabilă să stea foarte bine în teren şi să acţioneze ca o maşinărie bine pusă la punct. În acest peisaj, Hanca pare genul de jucător care se va integra şi se va adapta rapid rigorilor impuse de antrenorul din Ştefan cel Mare. Pe lângă avantajul polivalenţei, mureşeanul are un alt atu important: stă foarte bine în teren, calitate pe care a căpătat-o în urma deselor schimbări de poziţie din perioada petrecută în Ardeal, şi e disciplinat tactic, trecând ca un mijlocaş de bandă care face foarte bine faza defensivă, care-şi ajută mult partenerul de flanc, şi un fundaş lateral care e capabil să găsească echilibrul între defensivă şi ofensivă, capitol la care camerunezul Fai, fundaşul dreapta titular în acest moment la Dinamo, e încă deficitar. Vorbind despre fundaşii laterali dreapta din lotul lui Dinamo, Hanca are un alt avantaj important în lupta pentru titularizare. La 1 metru şi 82 de centimetri e mult mai înalt şi mai puternic din punct de vedere fizic decât concurenţii direcţi pe post, Fai (1,67 m) şi Corbu (1,74 m).
Adus de ASA Târgu Mureş în 2012 de la FC Bihor, Sergiu Hanca e deja un obişnuit al fotbalului românesc: a strâns 24 de meciuri în Liga 1, a jucat deja la un nivel foarte înalt cu mureşenii, ajungând la un pas de cucerirea titlului în sezonul trecut, iar riscul ca el să nu se adapteze, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi dintre jucătorii străini aduşi de Mircea Rednic în această vară, de care Dinamo s-a despărţit în câteva luni, este mult mai mic.