Acasă Revista presei Gata cu scenariile!

Gata cu scenariile!

21
2

(gsp)

Maria Andrieş

 

Berna nu e Buzău, Alpii nu sînt Ceahlăul, iar “Portocala mecanică” nu e jucărie

 

Cu toate calculele, pariurile, calomniile şi strategiile, meciul cu Olanda e meciul unei generaţii. Ã…Şi trebuie tratat ca atare. Cu seriozitate, nu cu scenarii.

 

Era normal să apară şi teoriile fanteziste, dar sănătos ar fi să dispară, pentru că altfel riscăm să ne minţim degeaba şi să ratăm momentul curat frumos al “naţionalei”.

 

Scenariul blatului, aşadar. La coş cu el! E drept, se practică şi pe la case mai mari, dar înţelesul e nuanţat altul. Italienii, de exemplu, îi spun “biscotto”, “biscuit”. Vorbim de cu totul alte dimensiuni. Olandezii nu vor folosi titularii, cel mai probabil. Dar de dat la o parte, sigur nu se vor da.

 

Vi-i imaginaţi lăsînd-o mai moale, după ce i-aţi văzut cu Italia şi Franţa? Dacă da, felicitări! Aveţi o imaginaţie de scriitor SF! Să zicem că nu se vor omorî cu firea, dar dacă se va găsi un Van Bunică să-l sperie pe Lobonţ? Se ştie, nici blaturile nu mai sînt ce-au fost!  Să nu ne aşteptăm să ne dea meciul pe tavă! Ã…Şi să nu le-o luăm în nume de rău olandezilor! Pur şi simplu, le iese jocul şi cu ochii închişi.

 

În al doilea rînd, scenariul arbitrajelor favorabile. Numai bun de aruncat! Un fel de teoria conspiraţiei pe dos. Arbitrii fluieră “pentru” după ce Naşu’ a ajuns ştab la UEFA. E ca şi cum am spune că dacă am deţine şefia UE, ne-ar creşte nivelul de trai. Oare arbitrajele au fost marea problemă? Sau jocul slab? Să nu ne ascundem după fluier! Pe de altă parte, dacă Naşu’ într-adevăr taie şi spînzură pe la UEFA, norvegianul Ovrebo nu era trimis acasă, ci promovat şi delegat numai la meciurile Ceahlăului.

 

În al treilea rînd, scenariul urii globale faţă de români. Să fim serioşi! Ar fi timpul să ne obişnuim cu ideea că restul lumii nici nu cade în limbă după noi, nici nu vrea să ne ia gîtul de invidie. În general, lumii i se cam rupe de ţărişoara noastră, cu excepţia meciurilor directe si a propagandei extremiste. Atunci apar răutăcismele faţă de români. Atunci se aprind spiritele. Ã…Şi nu se aprind doar la ei, ci şi la noi, în bătătura românească, unde rasismul, xenofobia, discriminarea se simt cel puţin la fel de bine ca în Vest.

 

Iar dacă ne enervează ce zic italienii şi francezii, păstraţi-vă calmul, poate întîlnim Spania în “sferturi”. Dacă selecţionerul Aragones l-a făcut pe Henry “cioroi” şi pe unul dintre jucătorii lui “ţigan”, vă daţi seama…

 

 

Pacientul Adrian

Alin Fornade

 

Golgeterul naţionalei trece printr-un moment greu. Ã…Ştiţi vreun leac pentru inimă?

 

Nu pare genul care să aibă nevoie de compasiune. Lăsa impresia unui macho, pentru care lumea e doar o oglindă în care se admiră. Gelat, plin de tatuaje, îmbrăcat după ultimul trend al modei. L-am acuzat deseori că e egoist, risipitor şi insensibil. Adaptam proverbul cu strugurii acri cînd desenam portretul unui bărbat frumos, dăruit şi plin de bani. Ne convenea acest şablon, orgoliul nostru era satisfăcut!!

 

E ciudat, dar vineri seară cîrcotaşii au avut un nod în gît. L-am văzut privind în gol, deznădăjduit, cu tricoul ridicat pe jumătate, de parcă ar fi vrut să şi-l tragă peste cap, să se ascundă. Nu era un coşmar, era real. N-a fost nevoie să se ciupească, a simţit palmele lui Daniel Niculae strîngîndu-i obrajii, s-a clătinat zgîlţîit de Goian. Nu auzea nimic din ce-i spuneau. Auzea doar o voce care-i şoptea obsesiv, iritant: “Adi, ai ratat penaltyul! De ce n-ai tras mai tare, la colţ? Dacă nu ne mai calificăm”? PÎNÄ‚ CÎND A FOST SCHIMBAT DE PIÅ¢URCÄ‚, ADRIAN MUTU NU A MAI FOST UN JUCÄ‚TOR DE FOTBAL, CI DOAR UN OM BÎNTUIT DE O STAFIE.

 

Reacţia publicului a fost incredibilă. Pe stadionul din Zurich, la terasele din ţară, pe bloguri, puţini fani ai Naţionalei l-au blamat pe Mutu. “Îmi cer scuze suporterilor români”, îngăima pierdut “Briliantul” după meci. Scuzele ţi-au fost aceptate, Adi. Oamenii au văzut cît ai luptat pentru echipă, că ai venit să-ţi ajuţi colegii şi în defensivă. Suporterii ştiu că golul de vineri este sută la sută al tău. Ai simţit că Zambrotta îi va pasa lui Buffon, ai sprintat şi ai înscris ca un campion. Publicul nu a uitat că ai trecut prin momente grele după moartea bunicii, că te apasă litigiul cu Chelsea. Nu mai aveai nevoie de încă un şoc. Durerea ta i-a mişcat pe români, înseamnă că le pasă!! Nu eşti singur, nu mai eşti singur. Asta e mai important decît un gol din penalty.

 

Nici haina de firmă nu-l face pe om, nici un penalty ratat, chiar şi într-un moment crucial, nu e definitoriu pentru o carieră de fotbalist. Tu mai ai o şansă să te reabilitezi. Vine meciul cu Olanda. Nu am avut noroc la tragerea la sorţi, ne-am accidentat singuri, am ratat un penalty în final de meci. Un lucru a fost însă mai puternic decît ghinionul. Solidaritatea celor în galben, din tribună, de acasă, de pe gazon. Fotbalul ne-a coagulat energiile, ne-a adus împreună. Toţi pentru unul, unul pentru toţi. Nu ai voie să cedezi acum, Adi. Priveşte suporterii în ochi şi vei găsi forţa să te ridici. Ai atîtea braţe pe care să te sprijini! Nu ştim o formulă miraculoasă, care să te ajute să uiţi, ştim doar un cuvînt magic ce-ţi va da curaj: România.

2 COMENTARII

  1. parerea mea e ca ne putem cailfica doar daca ne dau meciu olandezii!nu-i putem bate normal,fiti seriosi,n-ati vazut cum joaca???

Comments are closed.