Acasă Revista presei Marea lehamite

Marea lehamite

35
0

de Maria Andrieş
(gsp.ro)
Deşi a evoluat aproape 20 de minute cu un om în plus, Dinamo a izbutit doar o remiză leneşă în faţa celor de la Tîrgu Mureş » După două victorii, Dinamo a jucat la plictiseală meciul cu Tîrgu Mureş
Canicula, bat-o vina! E al treisprezecelea jucător. Distanţele dintre porţi se dilată, scandările tribunei plutesc istovite deasupra pistei de atletism, nu mai ajung la ţinta somnolentă. Jocul lui Dinamo cu Tîrgu Mureş s-a legat greu, ca dialogul din “Căldură mare”.
Spiritele s-au încins repede, încă din primele minute, cînd Lazăr s-a năpustit spre poartă şi s-a ciocnit de Stăncioiu. Portarul ardelenilor a primit “galben”, în ciuda protestelor, “Era de roşu, monşer!”.
În plin arţag şi lehamite, a picat, de nicăieri, ca un trăsnet pe uscat, golul lui Gabi Mureşan, în minutul 9. Aruncată din 35 metri, mingea a zburat şuierînd ca o toporişcă indiană pînă în poarta lui Samoilă. Vi-l amintiţi pe Gabi Mureşan, atacantul? Iată, nici el n-a uitat.
“Cîinii” salvaţi de Balaur
Dinamoviştii s-au deşteptat brusc, la 0-1 pe tabelă. Dar oaspeţii prinseseră gustul ofensivei. În timp ce încurajările tribunei alb-roşii se topeau în aer, Adrian Popa atingea discret balonul cu mîna, în careu. “Centralul” Rusandu a dictat penalty, N’Doye, în culorile de război ale adversarilor, s-a pregătit solemn să dea lovitura de graţie. Dar Samoilă a respins cu un reflex de somnambul.
Era minutul 30 şi Dinamo respira. A pornit-o chiar pe contraatac, dar şi-a terminat bateriile pînă să se apropie de careu. Unde să şuteze Matei, în strada Sapienţii, în strada Pacienţii? Liniştea a venit abia pe final de repriză, cînd Balaur a deviat în proprie poartă, din colţul careului, un balon şutat de Filip.
N’Doye, “one man show”
Şi după pauză, fazele s-au desfăşurat cu încetinitorul, ca un vals pe fundul unui cazan. Dinamoviştii s-au dezmeticit greu, au înaintat ca prin smoală, dar n-au mai dat înapoi atît de lesne. Bilinski a nimerit bara de la doi paşi (min 53). Doi paşi pe căldură pot însemna şi doi kilometri. Tribuna se auzea intermitent, ca vuietul apei din oaze, jocul lîncezea, noroc de greşelile neforţate, care înviorau cînd şi cînd atmosfera.
N’Doye s-a rostogolit în careu, sperînd la încă o şansă de penalty. A încasat doar un “galben” şi a perseverat. Pînă la urmă, s-a făcut pe deplin remarcat de arbitru, după ce l-a pălmuit scurt pe Bărboianu (min. 63). Dinamo a tras din nou aer în piept. Cu un om în plus, poarta lui Stăncioiu se apropia ca o Fata Morgana.
Om în plus, idei în minus
Dar cînd Lazăr a fost la un pas de autogol (min.67), cînd Matei a şutat larg în sus, spre seninul de august (min.71), mirajul victoriei s-a depărtat din nou. Tîrgu Mureş în zece nu s-a retras să-şi apere egalul, a mai speriat de cîteva ori apărarea dinamovistă, cu Amauri pe post de vîrf obraznic.
Nimic periculos, dar scurtele campanii de pedepsire i-au zăpăcit pe Rotariu şi compania. Dinspre dinamovişti nu s-a prelins nici o sclipire, nici un strop de voinţă. Meciul s-a împotmolit la centru şi acolo a rămas.
Samoilă trebuie să crească valoric de la meci la meci pentru a arăta că merită să fie titular în continuare. Acest lucru este valabil pentru toţi, nu doar pentru Samoilă” (Steliano Filip, fundaş Dinamo)
Trebuie sa fim mulţumiţi, după aspectul jocului am luat un punct mare. Am mai marcat un gol asemănător cu acesta înainte să plec din România, cu U Cluj” (Gabriel Mureşan, mijlocaş ASA Tg. Mureş)
Nu am de ce să fiu certat pentru că am ratat un penalty. Eu eram primul executant, şi nu sînt nici primul şi nici ultimul jucător care ratează o astfel de execuţie” (Ousmane N’Doye, mijlocaş ASA Tg. Mureş)
La penalty i-am spus lui Samoilă că-l cunosc pe Ousmane de cînd jucam la Astra şi că trebuie să stea o fracţiune de secundă înainte să plonjeze pentru că acesta nu execută imediat” (Cosmin Matei, mijlocaş Dinamo)
A fost un meci spectaculos. Mai sînt şi zile nefavorabile, mai ales cînd întîlneşti adversari buni, cu multe meciuri în Liga 1” (Flavius Stoican, antrenor Dinamo)
Samoilă a primit un gol de la Polul Nord, dacă era Ţeţe Moraru în poartă, ar fi prins mingea cu piciorul. Comportamentul lui N’Doye este ceva ce nu ne trebuia obligatoriu în România. Un bufon african” (Cornel Dinu, administrator delegat Dinamo)
Puteam să luăm cele 3 puncte pentru că nu am făcut un joc rău. Dacă marcam din penalty, alta era soarta jocului. Oricum, sîntem mulţumiţi şi de acest punct” (Adrian Falub, antrenor ASA Tg. Mureş)
E cam aproape Sf. Gheorghe al arbitrului Rusandu de Tîrgu Mureş. A fost penalty foarte clar. În prima repriză arbitrul a fost împotriva lui Dinamo” (Claudiu Vaişcovici, fost jucător Dinamo)

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:
Fularul lui Dinamo la gît!
După eliminarea sa din minutul 64, Ousmane N’Doye, închizătorul celor de la ASA, s-a dus la peluza fanilor dinamovişti, unde a scandat minute în şir împotriva rivalilor din Ghencea şi a fost aplaudat la scenă deschisă. Înainte de plecare, un suporter i-a aruncat lui N’Doye un fular cu însemnele clubului din Ştefan cel Mare, fular pe care l-a purtat tot drumul pînă la vestiare.
Accidentare decisivă
Flavius Stoican îl alesese iniţial ca titular al buturilor pe portarul maghiar Zoltan Kovacs, după ce Cătălin Samoilă a avut o evoluţie nesigură în meciul din etapa trecută, cu U Cluj. Din păcate pentru Stoican, Kovacs s-a accidentat la încălzire şi astfel tehnicianul “cîinilor” l-a trimis din primul minut în teren tot pe Samoilă. Această schimbare a fost una cu ghinion, pentru că Samoilă a încasat un gol de la 35 de metri, dintr-un şut expediat de închizătorul celor de la ASA, Gabi Mureşan.
Rusandu, greşeală flagrantă
În minutul 6, mijlocaşul Valentin Lazăr a scăpat singur spre poarta adversă, dar la aproximativ 20 de metri a fost întîmpinat de portarul lui ASA, Edi Stăncioiu, care l-a contrat violent. Pentru această intervenţie, “centralul” partidei, Lucian Rusandu, i-a arătat goalkeeper-ului de 33 de ani doar cartonaş galben, în loc de roşu, deşi mijlocaşul “cîinilor” era în poziţie iminentă de gol.
Calmaţi cu gaze
La jumătatea primei reprize, fanii “cîinilor” din PCH s-au manifestat violent şi au fost calmaţi cu greu de jandarmi, care au fost nevoiţi să folosească gaze lacrimogene.
“Cîine” undercover » Ousmane N’Doye şi-a sabotat echipa, apoi a mers la galeria lui Dinamo!
Ousmane N’Doye a făcut praf meciul cu Dinamo, 1-1, iar după ce a fost eliminat a mers la galeria “cîinilor”, unde a scandat minute bune împotriva Stelei.
Mijlocaşul celor de la ASA Tg. Mureş a avut golul de 2-0 în gheată în minutul 30, însă a şutat lamentabil din penalty, iar Samoilă a reuşit să respingă. În repriza secundă, a luat două galbene în trei minute, unul pentru simulare (60) şi unul pentru o palmă dată lui Bărboianu (63).
Imediat după ce a părăsit terenul, senegalezul a mers la galeria adversarilor, unde a scandat împotriva Stelei. După cîteva minute, a plecat la vestiare cu un fular al “cîinilor” la gît.
Dinu l-a scos de la inimă pe Ousmane N’Doye: “E un vrăjitor african de care România n-are nevoie”
Cornel Dinu, administratorul delegat al lui Dinamo, nu l-a menajat pe Ousmane N’Doye, după ce senegalezul a ratat un penalty pentru ASA Tg. Mureş, a fost eliminat şi a mers apoi la galeria “cîinilor”: “N’Doye este o ciudăţenie de vrăjitor african de care n-aveam nevoie în România. Felul cum vorbeşte, cum se îmbracă, gesturile sale nu sînt cele pe care ni le dorim în fotbalul nostru. N’Doye nu are cum să fie «cîine». Probabil e melancolic pentru că aici a găsit căldură şi suporteri“, a spus Cornel Dinu la Look TV.
Samoilă, desfiinţat după eroare de la gol: “Un portar bun oprea şutul lui Gabi Mureşan cu piciorul”
Cornel Dinu, administratorul delegat al lui Dinamo, a vorbit despre eroare lui Cătălin Samoilă de la golul marcat de ASA Tg. Mureş împotriva “cîinilor”, 1-1: “Dinamo n-a avut claritate în joc, deşi a jucat jumătate de oră în superioritate. Poate că jocul ar fi fost mai spectaculos dacă Tg. Mureş ar fi jucat şi pe atac. Rezultatul e echitabil, un punct cîştigat de ambele echipe, deşi fiecare a trecut pe lîngă victorie. Golul lui Gabi Mureşan e unul inexplicabil. Samoilă nu are nici o scuză, un portar mare oprea acel şut cu piciorul. Este greşit să stai cu 4 apărători, cînd adversarul are doar un atacant şi mai are şi un jucător eliminat“, a spus Cornel Dinu la Look Tv.
Dorin Rotariu şi Nicuşor Stanciu au fost monitorizaţi de PSV
Impresarul Florin Manea a dezvăluit că Dorin Rotariu şi Nicuşor Stanciu, jucători pe care îi are sub contract, au fost monitorizaţi atent de către olandezii de la PSV: “PSV l-a urmărit pe Rotariu în 40 de meciuri, iar pe Stanciu în 57. Din monitorizarea olandezilor a reieşit că cea mai bună poziţie pentru Rotariu este cea de mijlocaş stînga (55%), iar pentru Stanciu este mijlocaş central (81%). Rotariu nu poate fi vîndut cu mai mult de 3 milioane de euro, cu atît îl estimez eu“, a declarat Florin Manea la postul de radio HFM.
Dorin Rotariu, 19 ani, a fost folosit sezonul acesta de Flavius Stoican pe postul de mijlocaş stînga sau ca aripă dreapta, în timp ce Nicuşor Stanciu a evoluat atît ca mijlocaş central, cît şi ca mijlocaş dreapta.
Video links:
Stăncioiu, intrare brutală la Lazăr
0-1, gol Muresan
Penalty ratat de N’Doye şi ocazie uriaşă pe contraatac Elton
1-1, autogol Balaur