Acasă Revista presei Punctul în care nu a crezut nimeni: Steaua – Dinamo 1-1

Punctul în care nu a crezut nimeni: Steaua – Dinamo 1-1

39
0

de Cristi Scutariu, Marius Pitaru, Catalin MUREŞANU, Costin Negraru
(ProSport)
Fundaşul Grigore a înscris cu o “scăriţă” din penalty. Keşeru a egalat. Atmosfera a fost incendiară
Dinamoviştii nu-şi imaginau că pot scoate puncte din Ghencea. Steliştii nu-şi închipuiau că pot pierde în faţa rivalei. A ieşit o remiză bună pentru “câini”, după un joc neaşteptat de bun al oamenilor lui Stoican.
“În derby nu mai contează nici locul în clasament, nici forma de moment, nimic”. Până sâmbătă seară, dinamoviştii îşi făceau curaj invocând un clişeu. Nici că aveau altceva de care să se agaţe înaintea “celui mai dezechilibrat Steaua – Dinamo din istorie”, aşa cum îl prefaţa şi Mircea Lucescu.
Şi clişeul a luat faţa statisticii. Pentru că Dinamo nu a vrut să facă mai mult decât ştie sau poate. Iar Steaua, cu o superioritate venită din reflex, nu a fost capabilă, decât rareori în 45 de minute, să înţeleagă că nu există termeni de comparaţie între eterna rivală şi eterna prietenă Chiajna.
Boubacar şi Şerban au ţinut cu dinţii de mijlocul terenului. Aici a stat, de fapt, puterea echipei lui Stoican. Cu fiecare minge recuperată de senegalez, dinamoviştii au prins curaj. Iar Boubacar, inestetic cum e, le-a arătat alor săi că se poate. Dinamo a trecut de la echipa dominată din start în cea care impune ritmul, aşa cum s-a întâmplat pe finalul primei părţi. Şi steliştii n-au înţeles de ce.
Chiar dacă adversarii n-au avut pretenţia să ţină mingea – probabil nici n-ar fi putut – oamenii lui Reghecampf n-au avut idei. Benzile cu Popa şi Tănase au adus prea puţin pericol, iar experimentul cu Alex Chipciu pe post de “fals nouă” pare să meargă, deocamdată, doar împotriva echipelor cu un “fals unsprezece”. Singurele momente în care Steaua şi-a arătat calitatea au venit de la Sânmărtean. Unicul stelist care pară să iasă din tiparul “jucător muncitor şi excelent pregătit fizic”. Un şut de la marginea careului scos greu de Bălgrădean şi o pasă ideală pentru Popa au fost plusurile jucătorului care împlineşte 34 de ani peste câteva zile. Cea mai mare ocazie stelistă a fost însă a lui Tănase, care a profitat de confuzia din careul dinamovist şi a trimis în bară.
„Falsul nouă” trece în bandă, Dinamo marchează
Când realizează că ideile sale n-au finalitate pe teren, Reghecampf se gândeşte că poate revoluţiona fotbalul Românesc şi cu alte ocazii. Aşa s-a întâmplat şi aseară, când, după pauză i-a scos pe Varela şi pe Popa şi i-a introdus pe Prepeliţă şi pe Piovaccari. Mesajul de pe bancă a fost simplu: “Ne întoarcem la ce ştim”. Ai lui aveau însă mari probleme: Tătăruşanu l-a faultat în careu pe Ţucudean, iar mâna lui Tudor arăta punctul de la 11 metri. Şi acum încerci să intri în mintea portarului stelist. Dacă ai avea în faţă un mingicar din centrul apărării, ce ai face? Probabil că ai lua în calcul toate variantele posibile, mai puţin cea pe care Grigore a avut curajul s-o pună în practică. “Scăriţă”, emoţii, o mână a lui Tătăruşanu şi arbitrul validează golul “câinilor”. “Panenka” în derby, adică o revanşă aşteptată demult de Grigore, cel care poate să umple caiete cu greşelile sale din întâlnirile cu Steaua.
Steaua a încercat să revină repede. Ca şi când golul lui Dinamo n-ar fi fost decât acel ceva menit să o scoată din letargie. Keşeru a şutat de la marginea careului, Bălgrădean a respins în faţă şi Piovaccari a făcut ce ştie el mai bine. Şi opreşte-l pe italian dacă poţi. Urcat pe gard, aproape în peluză alături de ultraşi, atacantul a acceptat cu greu că era în ofsaid. În final, mingea a rămas la stelişti. Tot plictisiţi, tot fără idei. Dinamoviştii mulţumuiţi să-şi apere avantajul au contat doar pe contre. Cu un minut înainte de final, Chipciu a rupt ritmul. A încurcat doi adversari şi i-a pasat lui Keşeru la marginea careului. Vârful plasat excelent între Filip şi Asanovic a avut timp să preia şi să tragă impecabil la poartă pentru o egalare pe care nu mulţi stelişti o aşteptau.
 
Derby-ul, om cu om: Stoican şi-a pus în valoare jucătorii, Reghe i-a debusolat pe stelişti
de Cristi Scutariu, Catalin MUREŞANU
Steaua a pierdut duelul la mijlocul terenului, acolo unde Stoican şi-a bătut adversarul anihilându-l pe Pintilii * Apărarea şi mijlocul lui Dinamo au făcut pe rând marcaj la Chipciu, motiv pentru care vârful fals al Stelei a fost scos din joc * Poate cel mai bun jucător de la Steaua, Lucian Sânmărtean a fost singurul fotbalist al lui Reghecampf capabil să se adapteze din mers eşecului sistemului tactic iniţial
Dinamo a jucat mult peste aşteptări în derby-ul de aseară, din Ghencea, contra Stelei şi a reuşit să plece cu un punct. Elevii lui Flavius Stoican puteau obţine chiar şi victoria, însă campioana a reuşit egalarea în final, în minutul 89, după o execuţie a lui Claudiu Keşeru. Meciul a fost decis de inspiraţia şi abilitatea de adaptarea a celor doi antrenori. Laurenţiu Reghecampf a trimis pe teren acelaşi sistem cu vârf fals mizând pe faptul că Thicot nu va face faţă şi va comite erori de marcaj. De partea cealaltă, Stoican a părut că îşi construieşte jocul în jurul ideii ”cum se poate învinge o echipă precum Steaua”. Antrenorul lui Dinamo a reuşit să pună presiune pe jucătorii Stelei încă din careul lor, astfel că jocul campioanei a suferit.
Stoican are toate motivele să fie fericit. Jucătorii lui au respectat cu stricteţe indicaţiile tactice, motiv pentru care au reuşit să anuleze diferenţa de valoare individuală care îi separă de fotbaliştii campioanei. Cu o defensivă precisă, un mijloc supraaglomerat şi cu atacuri pe contre, Dinamo se poate plânge, pe bună dreptate, că a pierdut două puncte în Ghencea. Cum s-au descurcat elevii lui Flavius Stoican în derby-ul cu Steaua.
Cristian Bălgrădean – 6,5
Portarul dinamovist nu a avut un meci foarte greu. La gol nu putea face mai mult, Keşeru având o execuţie de mare fotbalist. În prima repriză a avut o ieşire hazardată, iar în partea secundă a boxat o minge un pic ezitant. A arătat siguranţă la şuturile de la distanţă, la fel şi la centrări, cu o singură excepţie, în momentul în care nu a reuşit să respingă balonul la recentrarea de la cornerul în care Tănase a lovit bara. Tot în prima parte a scos excelent un şut al lui Sânmărtean.
Laurenţiu Rus – 7
Foarte sigur pe faza defensivă, l-a anihilat pe Tănase. A arătat încă o dată că este cel mai în formă jucător dinamovist, de aici şi convocarea la naţională pentru amicalul cu Argentina. A respins tot ce era de respins, iar de foarte multe ori a făcut-o cu destinatar, nu la întâmplare. Ofensiv, Rus nu a contat, puţine fiind momentele când acesta a urcat.
Steven Thicot – 8,5
Evoluţie aproape perfectă a stoperului francez. A recuperat foarte multe baloane, s-a dublat perfect cu Grigore şi a dat siguranţă apărării. Are un plasament excelent, iar pe teren comunică foarte mult cu colegii lui. Folosit în acest retur ca fundaş central, francezul a fost o mutare excelentă a lui Stoican.
Dragoş Grigore – 8
Nu s-a menajat deloc, a alergat foarte mult şi a blocat foarte multe acţiuni ale adversarilor. La fel ca Thicot, Grigore a dat siguranţă şi arată ca un lider al “câinilor”. “Panenka” încercată la penalty nu a fost cea mai reuşită execuţie de acest fel, însă până la urmă, pentru dinamovist şi echipa lui, a ieşit bine. A acuzat probleme musculare, iar Stoican a fost nevoit să-l schimbe pe final cu Asanovic. Acest lucru a cântărit, la golul lui Keşeru, Asanovic având un marcaj larg.
Steliano Filip – 6,5
Poate cea mai bună evoluţie a sa pe postul de fundaş stânga, Filip fiind reprofilat din mijlocaş de bandă. A alergat enorm şi s-a descurcat destul de bine în duelul direct cu Adi Popa, chiar dacă în unele momente a fost depăşit de viteza stelistului. Şi lui i se poate reproşa golul lui Keşeru care a primit mingea între Filip şi Asanovic. Niciunul dintre dinamovişti nu a închis zona.
Ionuţ Şerban – 6,5
Alături de Boubacar a câştigat duelul din prima repriză de la mijlocul terenului. A blocat de sus acţiunile iniţiate de adversari. Ofensiv, chiar dacă a încercat să urce de multe ori, tânărul dinamovist în vârstă de 18 ani nu a reuşit foarte multe. În minutul 54 a fost înlocuit cu Valentin Lazăr .
Mansaly Boubacar – 8,5
Un meci perfect. A recuperat, a iniţiat acţiuni, s-a dublat de multe ori cu Elton şi Şerban, a arătat siguranţă la mijlocul terenului, acolo unde, datorită lui, Dinamo a câştigat clar duelul. Mereu cu capul sus, Boubacar nu a mai arătat ezitările din alte meciuri.
Elton Figueiredo – 7,5
Brazilianul a început ca mijlocaş dreapta, apoi a trecut în centru. Evoluţie bună, a legat foarte bine compartimentele “câinilor”, a ştiut când să verticalizeze, dar mai ales când să tempereze jocul. Una dintre cele mai bune evoluţii ale sale de la venirea în “Ştefan cel Mare”.
Cosmin Matei – 5,5
A început în centru şi a avut destul de multă libertate în spatele lui Ţucudean, însă evoluţia sa se poate rezuma simplu: a încercat multe, a reuşit mai nimic. Ca toţi ceilalţi dinamovişti nu a făcut rabat la efort, iar în a doua repriză a avut un şut destul de bun pe care Tătăruşanu l-a respins lateral. Matei este jucătorul de la care se aşteaptă diferenţa, să îşi depăşească adversarul direct prin dribling, să apară la finalizare sau să furnizeze pase de gol. Cu Steaua, Matei a pierdut majoritatea duelurilor directe.
Dorin Rotariu – 6
Nu a reuşit să câştige foarte multe dueluri directe. A fost la fel de şters precum Matei şi, încă o dată, a arătat că se exprimă mult mai bine atunci când intră pe parcursul meciului. Ca un plus, s-a înţeles destul de bine cu Filip (vorbim de doi jucători de 19, respectiv 18 ani). Cei doi s-au dublat perfect în multe momente.
George Ţucudean – 7,5
A alergat foarte mult, a venit la combinaţii, a deviat multe baloane şi a speculat greşeala adversarului atunci când a obţinut penalty-ul. La fel ca Rus, Ţucudean este unul dintre dinamoviştii în formă. În repriza a doua, după o combinaţie cu Matei, atacantul “câinilor” a avut un şut periculos, însă Tătăruşanu a fost la post. La acea fază poate ar fi fost mai indicat ca Ţucudean să intre cu mingea în careu şi apoi să încerce finalizarea, fundaşul fiind depăşit din fentă. Vârful împrumutat de la Standard Liege a fost schimbat în minutul 78 cu Joel Thomas.
Vali Lazăr – 6,5
Intrarea sa a adus un plus de viteză pentru Dinamo, iar Stoican s-a dovedit inspirat în momentul în care l-a trimis pe teren pe fostul jucător de la Sportul Studenţesc. Un jucător al cărui stil se potriveşte perfect jocului pe contraatac.
Joel Thomas- 6.5
Francezul a intrat bine în joc, a câştigat unele dueluri directe cu fundaşii adverşi, a şi obţinut o lovitură liberă din preajma careului.
Egalul din Ghencea cristalizează primul 11 al “câinilor”. Anghelache: “Sunt 7-8 jucători care s-au impus deja ca titulari. Suntem pe drumul cel bun”
Când nimeni nu se aştept, Dinamo a realizat un joc foarte bun în faţa Stelei şi a plecat cu un punct din Ghencea, fiind la un pas să câştige eternul derby, golul lui Keşeru din minutul 89 salvând Steaua.
Constantin Anghelache e mulţumit de jocul echipei sale, dar mai important pentru aceste este faptul că primul 11 începe să capete contur şi se formează o echipă în adevăratul sens al cuvântului: “Echipa s-a aşezat destul de bine în teren în prima repriza. Era normal ca Steaua să înceapă mai bine, să atace mai mult şi să aibă un început mai viguros. În cea de-a doua parte, domnul Reghecampf a făcut două schimbări care nu l-au ajutat prea mult. A fost important şi faptul că echipa noastră a rezistat tempo-ului până la final, a avut suficientă benzină pentru asta. Eu iau ca un accident un meci precum cel cu Viitorul şi drept o partidă normală jocul de azi, contra Stelei, pentru că pe aici trebuie să se situeze valoarea lui Dinamo. Flavius a pregătit extraordinar de bine partida, în condiţiile în care am jucat cu Steaua, nu cu orice echipă. Steaua este campioană, este desprinsă la vârf, dar Dinamo i-a făcut faţă şi chiar a dominat-o în repriza a doua. Sunt convins că putem prinde un loc de cupă europeană, deoarece încet-încet ne agonisim punctele. Dar mult mai important pentru noi este că echipa începe să se cristalizeze, sunt 7-8 jucători care s-au impus deja ca titulari şi pe care ne putem baza la fiecare joc. Sunt bucuros că pe drumul de reconstrucţie mergem pozitiv”, a declarat Constantin Anghelache la Digi Sport.
Preşedintele “câinilor” a fost sigur că echipa roş-albilor nu va pleca învinsă din Ghencea dacă jucătorii vor avea atitudine şi vor evolua cu dăruire pe tot parcursul partidei: “Am fost convins că aşa va fi, deoarece echipa s-a pregătit foarte bine pentru jocul cu Steaua. Eu am spus că, în situaţia în care jucătorii vor avea atitudine şi preocupare pentru joc, nu vor putea să piardă acest meci şi exact aşa s-a întâmplat. În repriza a doua am fost net superiori Stelei, care are o echipă destul de valoroasă, dar se dovedeşte că atunci când este atitudine, când este dorinţă de victorie, totul se uită. Păcat că am avut probleme pe final cu Grigore şi Ţucudean, care s-au accidentat şi n-au putut continua, pentru că eu cred că n-ar mai fi apărut greşeala din care Steaua a egalat. Oricum, după joc este un rezultat normal“, a mai spus Constantin Anghelache.
Anghelache a vorbit şi despre presuspusul diferend pe care l-ar fi avut cu Flavius Stoican şi a nuanţat criticile făcute la mijlocul acestei săptămâni după înfrângerea de pe teren propriu cu Viitorul, scor 2-1: “Nu m-am certat cu Stoican cum s-au repezit unii să spună, eu am vrut doar că atrag atenţia că înainte de jocul cu Viitorul s-a vorbit prea mult de meciul cu Steaua, iar jucătorii au fost deconectaţi etapa trecută, deoarece se gândeau deja la meciul de azi. Eu am atras mereu atenţia asupra faptului că jocul de fotbal este un joc de echipă, care se joacă pe stare de spirit, pe abnegaţie, pe corelare şi pe tot ceea ce presupune jocul colectiv”, a mai spus preşedintele dinamovist.
Piţurcă cheamă trei dinamovişti pentru amicalul cu Argentina. Steliano Filip şi Laurenţiu Rus l-au impresionat pe selecţioner
Victor Piţurcă a urmărit partida derby Steaua-Dinamo şi a decis, la finalul ei, să cheme trei fotbalişti de la echipa lui Stoican pentru partida amicală cu Argentina. Fotbaliştii respectivi sunt Laurenţiu Rus, Steliano Filip şi Dragoş Grigore. Filip şi Rus sunt, în premieră, convocaţi la prima reprezentativă.
România va întâlni Argentina, miercuri, la ora 21, pe Arena Naţională. Piţurcă va anunţa lotul pentru acest amical abia după meciul Pandurii-Ceahlăul.