Acasă Special Curajul antrenorului si moralitatea presei

Curajul antrenorului si moralitatea presei

173
0
Flavius Stoican la Dinamo
Flavius Stoican la Dinamo

O sa citez intregul articol al cunoscutului si indelungatului ziarst sportiv, Ovidiu Ioanitoaia, si voi exprima un punct de vedere, zic eu, pertinent al suporterului dinamovist, al omului care nu umfla shaorme cu de toate in tribuna si bate din picioare ca aia de la CeFuRa sau da din palme cand situatia o cere si scapa ujina in poala, sau cand il apuca ghiorlaiala sa sara ca ars de pe locul lui si sa fluiere si sa urle – de cele mai multe ori irelevant.

Curajul lui Stoican

August 13th, 2014 | de Ovidiu Ioanitoaia

 

Cînd m-am apucat de gazetărie, în urmă cu peste 4 decenii, sportul arăta altfel, inclusiv fotbalul. Nu era așa profi, dar nici subjugat rezultatului ca azi, mercantil și egoist. Asaltul banilor, din ce în ce mai mulți și, mai nou, din ce în ce mai suspecți, a schimbat lucrurile din rău în mai rău. Cum nu-i firesc, iar moral nici atît, să plătești 100 de milioane de euro ca să achiziționezi un jucător, cît a dat Real Madrid lui Tottenham pentru galezul Gareth Bale, e clar că s-a stricat ceva. Că mașinăria lumii s-a deteriorat și judecata acesteia pare s-o fi luat-o razna ori chiar a luat-o! Să lăsăm însă teoria și să venim la prezent.

Deunăzi, galeria lui Dinamo, mă rog, o parte a ei, și-a exprimat intenția de a merge la Sofia pentru a-l încuraja pe Moți în returul dintre Ludogoreț și Steaua, programat în play-off-ul Champions League. Nimic spectaculos pînă aici, deși aceiași suporteri nu prea s-au sinchisit de fundașul plecat din Ștefan cel Mare în 2012. Nu-mi aduc aminte să fi traversat vreodată Dunărea spre a-l aplauda pe fostul “cîine”, spre a-l îmbărbăta și a-l felicita pentru cele două titluri realizate cu formația din Razgrad.

N-ar face-o nici acum dacă n-ar intra în discuție o partidă cu Steaua, eterna rivală a lui Dinamo, dușmanul numărul 1 de-o viață. Concret, nu pentru a-l stimula pe Moți vor bate fanii roș-albi drumul pînă la Sofia, unde ultrașii lui ȚSKA ascut securea războiului, ci pentru a manifesta împotriva Stelei, pentru a o fluiera! În fond, vorbim despre o galerie care sărbătorește an de an, cu fast, incendierea peluzei din Ghencea și chiar se fălește cu asemenea ispravă!

În context, nu credeam că Flavius Stoican va ataca un subiect mai degrabă delicat. Mă așteptam să-l ocolească spre a nu-i înfrunta, fie și indirect, pe suporterii din Groapă. Spre a-i menaja și a nu se lua în gură cu ei. Fără să se dezică de aceștia, a căror inițiativă a lăudat-o cu jumătate de gură în încercarea de a calma spiritele, antrenorul dinamovist a mărturisit că “eu susțin românii și sper ca Steaua să cîștige!”. Gest frumos, de om cu coloană vertebrală, reacție menită să demonstreze că Stoican are obraz, are curaj și are personalitate.

Ca tehnician, îi mai rămîn destule de dovedit. Din punctul de vedere al caracterului, a absolvit însă un examen important.

Regretabil, asemenea gesturi exemplare s-au rărit în societatea și, pe cale de consecință, în sportul actual. Mai trist, ele nici nu mai sînt prețuite la valoarea de altădată. Se pierd, trec neobservate. Iată de ce internauții nu se vor repezi să comenteze această notiță. Altfel ar sta situația dac-ar fi ceva de contestat, atunci chiar s-ar înghesui.

Da, e clar ca fotbalul e o afacere azi, si afacerea asta se hraneste cu patimile celor veniti sa incurajeze echipele, e clar ca jucatori devotati cluburilor vor fi din ce in ce mai putini, pentru ca banul primeaza dincolo de scandarile de orice natura ale tribunei.

Si da, ii trebuie si lui Stoican curaj, ca in loc sa ne explice ce joaca echipa si

  •  de ce avem actori demni de rolul jucat de Mutu in clipul campaniei “Romania in miscare” pentru bulevardele din centrul apararii;
  • ce cauta Fane Barboianu la constructie ? cand el e fundas dreapta/stanga – fortat mijlocas defensiv si, dupa inlocuirea lui Elton in minutul 60, avansat la constructie
  • cat il mai fortam pe Rotariu, obligand echipa sa joace cu un om in minus ?
  • ce i se intampla si lui Serban de joaca atat de slab – si de ce nu le recomanda la amandoi cateva vizite la echipa Mitralierei – ca sa aiba meciuri in picioare !?
  • cand intra Cordos ?- in conditiile in care atat Duri dar mai ales Adi au nevoie de putin aer cules de pe banca de rezerve – si asta, ca sa fiu indulgent.
  • cum se face ca un portar cu experienta cum e Kovacs se accidenteaza la incalzire ?
  • de ce cu om in plus suntem sterili in atac si neputinciosi sa producem mai mult decat cateva zvacuri ?

Dar uite ca ma iau cu ce ma doare, si trebuie sa revin la articolul domnului Ioanitoaia; DA – mergem, unii dintre noi, sa facem o aroganta rivalilor – si NU, nu ati descoperit dumneavoastra chibritul, fie el si ars –

Nu voi comenta motivele galeriei – personal simt lehamite fata de rivali

si ma voi abtine si de la a vobri despre isprava cu peluza ghencista – apartin de un folclor ultras, o chestie care putea sa se soldeze cu victime umane.

Insa, cu bunele si cu relele ei, raman alaturi de galeria dinamovista si asta mai ales in contextul in care infidiferent de forma si valoarea rivalilor traditionali – voi presa – care acum cereti atentie si dezbatere,


“Iată de ce internauții nu se vor repezi să comenteze această notiță. Altfel ar sta situația dac-ar fi ceva de contestat, atunci chiar s-ar înghesui.”

hiberbolizati pana la ridicol, o echipa care are si a avut si realizari dar a carei conducere este “in suferinta”  pentru un amplu dosar de spalare de bani si frauda.

Repet, moneda asta pe care o tipariti zilnic, are valoarea umflata, e un soi de telenovela din care doar anumite episoade merita mentionate si care, prin defilarea ei mediatica taie atat din spatiul meritat al altor echipe care fac si ele ceva pentru fotbalul romanesc cat si din valoarea dumneavoastra, individuala, de jurnalisti – in mare, si ingrijoratoare majoritate, cu ghinimele.

Dincolo de unele articole care vin ca raspuns la aceasta promovare agresiva, vecina cu “jenibilul” unei telenovele cu stele si oi, noi am replicat intotdeauna, pertinent prin coregrafiile aratate in fiecare derby, coregrafii care ne aduc titluri mondiale, titluri care cufunda si mai tare in penibil activitatea voastra.

S-a spus ca patronul cioban, va plateste, ca impresarii fecalioti comanda articole si ei si e posibil sa fi fost asa de-a lungul timpului, insa se pare ca v-ati deprins obiceiul chiar daca recompensa a disparut.

Am serioase dubii ca reusiti sa vindeti atat de bine, stiri fabricate si repetate cu X si Y care au mai facut o jumatate de pas pana sa semneze cu rivalii, desi nu doar nivelul fotbalistic a scazut in tara ci si cel intelectual – dar asta e alta poveste.

Ce ne intereseaza cu adevarat e ca presa sportiva este in ton cu valoarea ligii, si ca oamenii care o populeaza sunt in majoritatea lor, fani si adepti ai aceeasi placi stricate dar pusa sa cante zilnic.ASTA, creaza sentimentul de alienare, repulsie si de frustrare prezent in tribunele majoritatii adversarilor rivalilor nostri traditionali.

De asemenea noi, cei de la dinamomania.ro remarcam tendentiozitatea in multe din articolele inventate sau cu ceva farame de adevar de la umflarea in cota si valoare unui nepot al unui fost jucator al rivalilor – pana la dispute telenovelistice intre un jucator strain si un procuror, administrator delegat al clubului pe care il sustinem.

Va reprosam apa in piua pe care o bateti cu rigurozitate si cu o previzibilitate demna de dispret si de asta, pe mine personal, ma deranjeaza ca veniti dumneavoastra si luati insigna de serif al presei, aratand ce e moral si ce nu este in conditiile in care sub-alternii dumneavoastra sunt majniti de o pasiune nefireasca care ii impiedica sa isi exercite cu adevarat meseria, o meserie pentru care doar cativa dintre voi aveti vocatie.

P.S. Luati la kilogram, publicatii, gasti, , nu sunteti compatibili cu bunatatea  decat in inchipuirea voastra.