Acasă Revista presei Angelo Niculescu analizeaza fotbalul romanesc

Angelo Niculescu analizeaza fotbalul romanesc

40
3

(ProSport)
Adrian Epure
Venerabilul Angelo Niculescu a acceptat sa vorbeasca cu ProSport despre câteva dintre problemele importante cu care se confrunta astazi fotbalul românesc.
…Totul porneste de la regulament
In ultimul timp s-a facut foarte multa atmosfera în jurul arbitrajelor, în urma felului în care se arbitreaza. Niciodata nu s-a plecat însa de la cauza la efect. De ce fluiera arbitrii? Raspunsul e simplu: pentru ca li se da ocazia din partea jucatorilor. As putea sa fac un ramasag, în sensul ca au început pregatirile, dar regulamentul de joc este neglijat, pentru ca nu stiu daca exista vreo echipa care sa prelucreze, împreuna cu jucatorii, regulamentul prin prisma cerintelor actuale. Practica ne arata ca jucatorii au propria lor orientare! Cred eu ca de aici pleaca toate problemele. Cred ca jucatorii n-au fost suficient de scoliti de mici, dar nici corectati de mari!
Vreau sa stiu, mai ales ca astazi se fac multe stagii prin tari calde, cum e Cipru, ce echipa si-a prelucrat regulamentul, ce echipa a facut individualizari pe posturi? Daca nu reunim teoria cu practica, nu facem niciun pas înainte.
…Nu se îmbina teoria cu practica
Uitati-va ce fac jucatorii înaintea antrenamentelor sau meciurilor: mentin mingea pe picior. Cu ce ne ajuta, din moment ce jocul static e depasit de mult? Jucatorii nostri au dificultati în mentinerea echilibrului, plus ca la noi tehnica este pusa în valoare doar în situatii favorabile, nicidecum în conditii de adversitate. E recomandabil ca munca constructiva cu jucatorii sa înceapa de la nivelul copiilor si juniorilor, dar nu e gresit sa se mearga pe corectare si la nivelul seniorilor.
Steaua avea pâna nu demult pe unul Dumitru, care batea toate loviturile libere, atât din terenul propriu, cât si din cel advers. Pai ce dom’le, numai el stia? Daca se accidenta, ce se întâmpla? Trebuie sa exerseze toti si sa se aleaga 3-4 executanti. La fel si în cazul penalty-urilor. Imi amintesc ca eram cu Sportul într-un turneu în Portugalia si s-a ajuns sa bata pâna si portarii loviturile de departajare. Era unul Suciu, parca a tras cu ochii închisi, mai bine ma duceam eu! L-am facut de basm, cum e posibil sa fii atât de incostient?

…Alergam insuficient
Consider ca alergam în teren insuficient. Stau si ma întreb, în conditiile în care exista atâtea imagini video, atâtea materiale didactice, daca jucatorii se uita la ele ca la cinematograf, sau încearca sa se autoperfectioneze? Practica ne demonstreaza prima varianta, sau câteodata nu se uita deloc cu atentie. Zidane, Ronaldinho alearga în jur de 12 km în teren, pe când ai nostri daca ajung la jumatate… Au aparut si în România de câtiva ani preparatorii fizici, dar nu se vad rezultatele, nu s-au înregistrat progrese fata de acum 10 ani!
Spre exemplu, acum 30-40 de ani în urma, pe vremea când era la FRF Gica Popescu, am jucat un meci cu nationala contra unei selectionate olandeze. Ne-a impresionat un mijlocas de statura medie, care alergase mult. Am zis sa-l masuram, dar în acelasi timp sa-i observam si pe-ai nostri. Ce credeti? Olandezul alergase 7km, în vreme ce de la noi doar Dinu s-a ridicat la un efort substantial, dar abia pe la 4.000 de metri. Plus ca am avut jucatori care alergau sub 1.000 de metri, nu le dau numele sa nu-i fac de bafta.
Sunt multi jucatori serviti efectiv pe tava cu diferite mingi de un coechipier care într-adevar a trudit. Respectivul ramâne în umbra, în timp ce realizatorul e luat în brate de toata lumea, chiar daca de multe ori joaca rolul mantei.
…Strainii care au invadat Liga lui Mitica
In urma cu 20 de ani, jucatorii de culoare erau niste anonimi, când mergeam în turnee cu Dinamo sau nationala, echipele gazda erau depasite la toate capitolele. Acum, am ajuns sa-i transferam pentru a ne întari echipele noastre! Daca nu vedem unde-i problema, atunci înseamna ca batem pasul pe loc.
…Trecerea de la fotbalul romantic la cel actual
Interii au disparut odata cu schimbarea sistemului de joc, de la V-M la sistemul cu stoper si ulterior 4-2-4 sau 4-4-2. Lucrul acesta a schimbat si conceptia de joc, pentru ca în trecut echipa avea doar doua motoare, interul stânga si cel dreapta, dar pe urma au aparut mijlocasii, astfel încât terenul de joc a fost mult mai bine proportionat, iar efortul mult mai judicios împartit. 4-3-3 si 4-3-2-1 mi se par asezari formale, în sensul ca jucatorii nu mai încadreaza în sistem, ci se lasa orientati de fazele jocului. De aceea avem faze în care exista multe spatii libere în timpul meciurilor.
…Celebra “temporizare”

Ideea de baza a “temporizarii” a fost aceea de preparare a jocului la mijlocul terenului pentru declansarea actiunilor ofensive pe spatiile libere. E drept ca fotbalul de astazi e mai rapid, prin faptul ca se da drumul la minge, sunt mai expeditivi jucatorii, dar ai nostri nu sunt combinativi. Intr-o etapa de campionat, nu stiu daca pot selectiona doua întâlniri de calitate.
Noua ni se cerea, pentru ca suntem români, sa mergem si sa cucerim Pamântul, sa luptam precum Mircea Voda si Stefan cel Mare. Nu prea se poate, ca l-au cucerit altii înainte!
…De-ale lui Rica
Rica Raducanu, când iesea în teren, cu capul pe sus: “Taticu, cutare!”. L-am luat deoparte si i-am zis: “Baiatule, noi jucam aici fotbal, avem anumite responsabilitati. Tu, în momentul în care ai stat cu X si cu Y, atentia s-a îndreptat în public, deci ai iesit afara din teren. Daca mai ridici capul, înseamna ca esti împotriva echipei”.
…Nationala lui Victor Piturca
Nationala are succes la ora actuala deoarece s-a creat un climat de munca favorabil, dar determinanta a fost disciplina, care la cluburi lasa de dorit. E meritul lui Piturca în mare parte, dar si al conducerii Federatiei, care i-a dat încredere.
La ora actuala beneficiem de o generatie valoroasa de jucatori, care promite din acest punct de vedere. Au ocazia sa confirme la Campionatul European, care e o etapa favorabila de care trebuie sa profite daca sunt constienti de ea. Toate meciurile sunt grele, pentru ca cine a ajuns la Campionatul European, a demonstrat o anumita valoare. In astfel de momente, pregatirea psihica e latura principala.

3 COMENTARII

  1. naþionala lu' piþurcã? adunãturã de spurcaþi mediocri, care trãiesc pe spinarea lui Mutu ºi Lobonþ în principal. Tamaº a fost mai bun decât goian la meciul cu israel, spurcatul greºind la gol, când la scãpat din marcaj pe Golan. R.ªtefan ar avea loc titular cu brio, dar nenorocitul de piþurcã promoveazã spurcãciunile. ªi asta în condiþiile în care a lipsit bezmeticul de muyyel rãdoi (de la care s-a inspirat ºi zdreanþa de ov. petre).

  2. cam asa e cu ov. petre. s-a obisnuit si a invatat de la mirela, de pre vremea cand mirela dadea numai coate in gura si arbitrii nu vedeau pentru ca era gigi la butoane ! sa ne lase cu inchizatorul asta.

    piturca are obsesie pentru inchizatori. si chivu si codrea si ov. petre, ce draq ? si banel….care joaca in banda dar stie sa faca numai aparare…ajunge chivu inchizator, unul singur e de-ajuns.

Comments are closed.