Acasă Revista presei Atac OK, apărare vraişte!

Atac OK, apărare vraişte!

34
0

de Justin Gafiuc
(gsp.ro)

Dinamo a pierdut şi cu Legia Varşovia din cauza unei defensive de coşmar, scor 2-4 » “Cîinii” au luat 4 goluri în numai 21 de minute în prima repriză, cînd au arătat precum o echipă de duzină

La umbra The Rock, stînca Gibraltarului, ale cărei contururi domină orizontul arenei din Algeciras, “cîinii” au falsat din nou. Primul eşec în turneul andaluz, 0-1 cu Lokomotiv Moscova, a fost urmat aseară de o nouă înfrîngere în faţa unui adversar de forţă, liderul din Polonia, Legia Varşovia.
Un 2-4 care creează şi mai multă confuzie în tabăra alb-roşie cu mai puţin de două săptămîni înainte de startul sezonului de primăvară. Asta chiar dacă pasul strîmb făcut în faţa leşilor s-a produs în absenţa tripletei Lazăr – Nedelcearu – Filip, aflată la “naţională”.

Ce n-a mers
– A devenit un refren amar: apărarea suferă parcă de o boală fără leac. Ezitări în lanţ şi intervenţii nesigure pe flancuri, lipsă de coordonare şi de agresivitate pe zonă centrală, ieşiri din apărare la limita infarctului. Defensiva e ruptă parcă dintr-un film horror!

– Construcţia funcţionează greoi şi pe trasee accidentale. Roş-albii n-au legat două variante de atac din care să se înţeleagă existenţa unor automatisme, măcar în stare primară. Sînt multe momente în care parcă fiecare joacă pentru el.

– Ieşirile la ofsaid arată deseori ca o sinusoidă care-i leagă pe apărători, nu o linie dreaptă, care să ajute la scoaterea adversarului din joc. Arată şi a lipsă de comunicare.

– Deşi a înscris primul gol al dinamoviştilor, Grozav a dispărut literalmente din joc. E vechea lui meteahnă a tentaţiei de a se ascunde în bandă şi de a nu fi un estet al jocului colectiv.

– Distanţele între linii capătă uneori dimensiuni comice. Echipa e pur şi simplu fracturată pe 25-30 m din cîmpul de joc, unde adversarul poate dansa pe orice melodie îşi propune.

Ce a mers
– Rotariu şi Bilinski au fost cei mai vii oameni ai “cîinilor” în ofensivă. Dorin a încercat cîteva finalizări personale de efect, iar Kamil s-a aflat de fiecare dată la punctul potrivit de întîlnire cu mingea la puţinele centrări venite pe numele său.

– Cînd a intrat, Marius Niculae a venit cu un plus de determinare şi de inspiraţie. A căutat mai degrabă pasa decisivă decît lovitura de graţie, nu mai poate alerga precum în tinereţe, dar se simte în exprimarea lui rasa unui jucător de calitate. I-a şi ieşit pînă la urmă golul doi al “cîinilor”, cu o finalizare spectaculoasă.

Dinamo – Legia (Polonia, I) 2-4
Au marcat: Grozav (9), M. Niculae (79) / Ryczkowski (24, 32), Jodlowiec (29), Radovici (45)

Dinamo: Marc – Fai, L. Goian, Durimel, Bărboianu – M. Cristescu, El Hamed – Matei, Alexe, Grozav – Bilinski. Au mai intrat: Rotariu, Cordoş, M. Niculae, Boubacar, I. Şerban, Henrique

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

“Fane! Jucăm şi noi?”
Teja s-a agitat permanent pe mrginea terenului. Iar unul dintre golurile polonezilor, la care defensiva s-a oprit inexplicabil, l-a scos din pepeni pe tehnician, care a început să-i ia la întrebări pe oamenii din apărare: “Fane! Duri! Jucăm şi noi? De ce vă opriţi?!“. Enervat apoi de brizbrizurile exagerate, le-a amintit în repetate rînduri elevilor săi ordinul jocului dintr-o bucată: “Touch and go! Da? Touch and go!“.

Machado liber, Marc mai aşteaptă
Comisia de Recurs l-a declarat ieri liber de contract pe fundaşul portughez Ricardo Machado, 26 de ani. În cazul lui Andrei Marc decizia s-a amînat pentru săptămîna viitoare. Machado a confirmat informaţia exclusiv pentru GSP.ro: “Sînt liber, urmează să văd cu cine semnez. Dinamo e o variantă, dar am şi o ofertă din străinătate. Vreau să vorbesc cu agentul meu şi cu familia pentru a vedea ce este mai bine pentru mine“.

“Mai aducem doi jucători”
Dinamo a adus 10 jucători în această iarnă, însă “cîinii” nu se opresc aici. Constantin Anghelache, preşedintele lui Dinamo, anunţă noi transferuri în Ştefan cel Mare.
De la «New Dinamo», echipa a trecut în etapa asta de transferuri cu jucători experimentaţi. Pentru a consolida rezultatele şi pentru a ajuta, noi am transferat jucători cu experienţă. Sperăm ca în două zile să mai aducem 1-2 jucători cu maximă experienţă şi să consolidăm apărarea. Sper ca la începerea competiţiilor oficiale să se vadă o altă faţă a echipei“, a spus Anghelache la televiziunea sportro.
Jucători veniţi la Dinamo în această iarnă: M. Niculae (liber), Hatem Abd Elhamed (Sport Club Ashdod), Henrique (ASA Tg. Mureş), Valentin Munteanu (de la vară, Fortuna Cîmpina), N. Grigore, Serginho, L. Goian, Naumovski, M. Cristescu (liberi), Grozav (împrumut Terek)

“E o pălărie prea mare pentru el”
Ionel Ganea, ultima dată antrenor al Rapidului, a vorbit în termeni duri despre numirea din această iarnă a lui Mihai Teja în funcţia de antrenor al lui Dinamo. “Teja e vecin cu mine, dar cred că Dinamo este o pălărie prea mare pentru el“, a spus Ganea la Dolcesport.
Tehnicianul în vîrstă de 41 de ani nu l-a menajat pe Teja, căruia i-a contestat alegerea de a-l folosi pe Bărboianu pe postul de fundaş dreapta în amicalul pierdut astăzi în faţa Legiei, scor 2-4: “Mai au nevoie de un fundaş stînga. Fai e mai potrivit pe dreapta. Pe Bărboianu nu poţi să-l pui în bandă cît timp jumătate de sezon a jucat pe altă poziţie. El e foarte lent“.

“Şi-au umflat muşchii ca să ne arate cît sînt de potenţi”
Patronul lui Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a plecat în Spania în cantonamentul echipei, iar la aeroport a oferit cîteva declaraţii prin care atacă Steaua, fiind deranjat de felul în care s-a procedat în cazul transferului lui Tamaş.
Cu Tamaş am fost în discuţii, faţă de ceea ce îi propusese Steaua eram destul de aproape, doar că Steaua a plusat şi noi nu intrăm în licitaţii. Nu mi se pare în regulă. Dacă fotbalul este unde este, adică într-un moment foarte prost în România, unul dintre motive e că s-au supralicitat de dragul de a se umfla muşchii, să se arate cît de potent e unul sau altul, şi s-a ajuns într-o zonă destul de nefundamentată, una artificial creată, mă refer şi preţurile de transfer, şi nu vrem să intrăm în aceste jocuri“, a spus Negoiţă la DigiSport.
Patronul lui Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a vorbit despre interesul echipei sale pentru Jeremy Bokila, atacant dorit şi de Steaua.
Noi vrem să avem un lot cît mai competitiv, restul mai vedem. Bokila e un jucător de mare calitate şi consider că s-ar încadra în ceea ce am zis“, a spus Ionuţ Negoiţă la DigiSport.
Fostul mijlocaş al Petrolului şi coleg cu Bokila, Sony Mustivar, a dezvăluit însă că acesta ar vrea să meargă la Steaua. “Se poate ca Bokila să revină în România. Eu am vorbit cu el şi mi-a spus că vrea să se întoarcă. Mi-a zis că vrea sa joace la Steaua, dar nu ştiu mai multe. Mi-a zis că ar prefera Steaua, sigur“, a dezvaluit Mustivar.