Acasă Revista presei Dinamomania

Dinamomania

33
0

de Eduard Apostol
(gsp.ro)
Jucătorii lui Dinamo au din nou cu cine să sărbătorească victoriile » Suporterii sînt aproape de echipă, au regăsit drumul spre stadion, chiar dacă roş-albii sînt la 7 puncte de cupele europene.
Dinamo se zbate pe la mijlocul clasamentului, dar suporterii sînt premianţi. O remarcă a unui spectator de la tribuna a II-a de pe Dinamo, la meciul cu Chiajna (2-1), este sugestivă: “Cînd ne luptam la campionat sau la cupele europene, în anii trecuţi, dacă veneau o mie, două de oameni la stadion. Acum, sîntem mai aproape de retrogradare, dar sîntem cel puţin 5.000 şi strigăm pentru Dinamo”.
Chiar dacă echipa arată încă momente de mediocritate, impresionînd rareori prin joc, fanii au răbdare cu acest rebranduit New Dinamo.
Gazeta Sporturilor a găsit 5 motive pentru această atitudine:
1. Fanii simt că au scăpat de dictatura fraţilor Becali. Ioan şi Victor nu mai au aceeaşi influenţă la club, chiar dacă mai reprezintă cîţiva jucători, printre care şi noile speranţe. Fraţii Becali nu mai sînt în centrul înjurăturilor, fanii au uitat de ei. Ionuţ Negoiţă a declarat că lucrează cu orice impresar.
2. Echipa nu-i sudată, n-are rezultate, e la 7 puncte de locurile europene, dar spectatorii apreciază, încă, ideea reconstrucţiei. “Vrem jucători tineri, să creştem“, spun fanii, care sînt mai indulgenţi cu Lazăr, 24 de ani, sau cu Roti, 18 ani, atunci cînd greşesc o pasă, o centrare. Iar dacă mai sînt înjuraţi în meci, fotbaliştii sînt aplaudaţi mereu la final.
3. Este cel mai deschis club. Interviuri, conferinţe, interacţiuni cu fanii cel puţin o dată pe săptămînă, marketing pozitiv.
4. New Dinamo 2013 le-a retrezit ataşamentul suporterilor faţă de brandul “cîinilor roşii”. Nu mai este Cristi Borcea şef, finul stelistului Gigi Becali, iar suporterii simt că au iar identitate. Fanii cer excluderea juniorilor care simpatizează cu echipa din Ghencea! Iar Negoiţă a luat în calcul ideea şi a dat ordin să se analizeze situaţia.
5. Stoican, noul antrenor, este apropiat de ultraşi. Duce echipa spre a saluta ambele galerii, PCH şi Sudul, apoi stă de vorbă cu suporterii de la tribuna a II-a. Sînt şi reproşuri, vizavi de folosirea unor fotbalişti. Flavius îi apără mereu pe jucători, “unii au trac, se tem, fiindcă resimt presiunea şi înjurăturile, hai să-i susţinem, sînt ai noştri!“, iar finalul este unul cu aplauze reciproce şi încurajări.
13.700 este media spectatorilor dinamovişti la meciurile de acasă, ceea ce plasează Dinamo pe primul loc în Liga 1
Sîntem pe drumul cel bun, chiar dacă ratăm multe ocazii. Să nu vă sperie dacă în meciurile următoare vom marca foarte multe goluri! Vom rămîne modeşti, vom încerca să jucăm un fotbal bun” (Flavius Stoican, antrenor Dinamo)
ALTE ŞTIRI DESPRE DINAMO:
“Eram de rîsul rîşilor”
Srgian Luchin a găsit cel mai important cîştig al celor 3 puncte din meciul cu Chiajna (2-1): “Dacă făceam egal sau pierdeam, Doamne fereşte!, am fi ajuns de rîsul rîşilor, întrucît eram pe locul 10, aproape de zona nisipurilor mişcătoare. Cred că jocul poate creşte curînd. Chiar dacă am suferit în repriza secundă, am cîştigat, asta contează“.
“Thomas, vino la cadou!”
Joel Thomas a ratat trei ocazii mari în finalul meciului, iar fanii i-au cerut lui Stoican să renunţe la el. Pe lîngă apostrofări, suporterii de la tribuna a II-a l-au aşteptat pe atacant pentru a-l înjura, doar că francezul a preferat să se mai antreneze, mai exact să alerge, în cealaltă parte a arenei! “Thomas, vino să-ţi dăm un cadou!“, l-au îmbiat spectatorii, amuzaţi, însă vîrful a mers la vestiare de-abia după ce aceştia au părăsit zona.
Apel către fani
Galeria dinamovistă a avut din nou scandări xenofobe, la meciul cu Concordia, arbitrul Bocăneală ameninţînd că va opri partida dacă suporterii nu vor înceta. “Fanii reprezintă cel mai important jucător al nostru. Dar trebuie să înţeleagă că sînt nişte reglementări, nu e de joacă. Vrem să ne bazăm pe fani, să nu mai fie interzişi în deplasare. E păcat să plătim şi noi, şi ei“, a spus directorul sportiv Cristi Bobar.
“Ca pe vremea Victoriei”
Antrenorul Concordiei, Ionuţ Chirilă, a acuzat ieri la sportro arbitrajul lui Bocăneală: “O ruşine naţională, n-am văzut aşa ceva de pe vremea Victoriei şi a Scorniceştiului! Dinamo a dat două goluri inventate. Bocăneală ar trebui dat afară din ţară. Mi-e ruşine că am lucrat în Ştefan cel Mare, nu mă mai duc acolo nici dacă îmi dau un milion de euro. Mi-e ruşine de Dinamo!“. Cristi Bobar i-a replicat, ironic: “E bine că nu s-ar mai întoarce, că folosim milionul de euro pentru a reclădi o echipă care la anul să se bată la titlu!“.
Negoiţă a făcut apel la suporteri: “Comportaţi-vă civilizat”
Ionuţ Negoiţă le-a mulţumit suporterilor printr-un mesaj mostat pe site-ul clubului pentru ataşamentul arătat faţă de echipă, lansînd totodată un apel către aceştia să aibă un comportament civilizat astfel încît clubul să evite sancţiuni din partea LPF şi FRF.
Prezenţa din ce în ce mai numeroasă a fanilor noştri la stadion, pe teren propriu sau în deplasare, reprezintă cel mai important obiectiv în această etapă de reconstrucţie şi formare a unei echipe competitive. Am suferit suficient în ultimii ani pe plan intern şi european.
Mă bucur cînd văd că Dinamo conduce în clasamentul suporterilor! Am mai spus-o, împreună cu fanii sînt convins că vom reuşi să revenim la performanţele aşteptate de toată suflarea dinamovistă. Urmează în această săptămînă încă două meciuri pe teren propriu, cu Chindia Tîrgovişte în Cupa României şi cu FC Braşov în campionat. Este foarte important să fim alături de echipă, de tot ce înseamnă Dinamo.
Toată suflarea dinamovistă trebuie să înţeleagă însă ultimele reglementări FIFA şi UEFA. Fac un apel la toţi susţinătorii noştri să aibă un comportament civilizat, demn de locul ocupat în clasamentul prezenţei suporterilor la meciuri, pentru a evita sancţiuni împotriva tuturor dinamoviştilor, fani, echipă, club.
Ar fi păcat să jucăm acasă cu porţile închise sau în deplasare fără fani, în aceste momente în care toţi suporterii sînt alături de Dinamo!“, este mesajul acţionarului majoritar Ionuţ Negoiţă pentru susţinătorii dinamovişti.
 
Dinamoviştii promit prin vocea lui Cristi Bobar: ”Vom face echipă, iar la anul ne batem la campionat”
de Eduard Apostol
Directorul sportiv al dinamoviştilor, Cristi Bobar, a fost mesagerul clubului care a ţinut să mulţumească suporterilor care au susţinut echipa la victoria cu Concordia (2-1).
Oficialul a oferit un interviu pentru gsp.ro în care i-a dat o replică ironică şi lui Ionuţ Chirilă.
– Domnule Bobar, aţi avut emoţii că ar putea egala Concordia pe final de meci?
Nu, chiar deloc. Am avut multe oportunităţi de a puncta, ar fi trebuit să fie un scor mai drastic, eu cred că victoria lui Dinamo nu poate fi contestată. Este adevărat că adversarii au practicat un fotbal frumos, au avut şi ei ocazii, însă succesul nostru este pe deplin meritat.
– Antrenorul ilfovenilor, Ionuţ Chirilă, a contestat victoria, spunînd, chiar, că n-ar reveni nici pentru un milion de euro în “Ştefan cel Mare”.
Asta e bine! Atunci milionul acela de euro va fi folosit în a continua proiectul New Dinamo pentru a construi o echipă care să-i facă mîndri pe suporteri şi una capabilă să ia campionatul în sezonul viitor. Construim cu migală, cine nu munceşte nu greşeşte, dar sîntem siguri că vom face treabă bună. Ce spun unii sau alţii din afara grupării ascultăm, dar nu luăm în considerare.
– Suporterii cum vi s-au părut?
Conform biletelor vîndute au fost 7.800 de oameni în tribune, ţinem să le mulţumim. Au dovedit că sînt deosebiţi, că pot stimula echipa, iar victoria li se datorează şi lor în bună măsură. Totuşi, am dori să nu mai apeleze la scandări xenofobe. Riscăm enorm, riscă şi ei, nu vrem să suferim. Trebuie să fim uniţi, să încurajăm echipa. Sînt reglementări FIFA şi UEFA, nu e de joacă. Nu vrem să existe meciuri în care să nu avem galeria lîngă noi, întrucît suporterii reprezintă cel mai important jucător al nostru.
– Ţucudean a spart gheaţa, credeţi că va reuşi şi Joel Thomas?
Avem încredere în toţi jucătorii din atac. Cred că şi Thomas va reuşi să marcheze la primul gol, are nevoie de-o descătuşare. Şi-atunci va avea de cîştigat Dinamo.
 
Ţucudean se ambiţionează după prima reuşită din acest sezon: ”Data viitoare, dau două goluri”
de Eduard Apostol
Arădeanul a marcat în poarta Chiajnei, după ce nu reușise în primăvară să înscrie pentru Standard Liege » Ţucudean vrea să devină golgeterul echipei şi spune că nu este înfricoşat de presiunea ce există asupra sa.
O mică minune: George Ţucudean a înscris în premieră în 2013 în meciurile oficiale, după o pauză de aproape 11 luni. Ultima dată reuşise să puncteze tot în tricoul lui Dinamo, pe 3 decembrie 2013, 4-2 cu Severin, cînd punctase şi ratangiul de serviciu al “cîinilor”, Joel Thomas, dar pentru olteni. George promite să devină în cel mai scurt timp Ţucu-gol, aşa cum îl alintă fanii.
– George, îţi mai aduci aminte cînd ai marcat ultima oară într-un meci oficial?
Mda, anul trecut. Mai ţin minte. Dar privesc doar spre viitor.
– Crezi că vei reuşi goluri cît să rămîi şi-n primăvară la Dinamo? Constantin Anghelache spunea că dacă vei marca măcar 5 vei continua, dacă nu te întorci la Standard Liege.
Presiune este mereu la Dinamo. Nu mi-e teamă. Eu sînt motivat să înscriu, dar important e să cîştige echipa. Contează punctele, grupul, nu individul neapărat. Eu sper să continuu cu goluri, meciul viitor chiar să dau două. Cred că sînt pe drumul cel bun.
– Fanii vă aplaudă, dar sînt şi momente cînd vă contestă.
Asta e viaţa în fotbal. Ştiu că fanii n-au răbdare. Important e să cîştigăm, nu contează atît de mult spectacolul. Am fost eficienţi cu Concordia, am învins, chiar dacă n-am făcut show. E ceea ce rămîne în clasament. Sperăm ca în această săptămînă să bifăm trei victorii consecutive, ne mai trebuie un succes cu Chindia, în Cupă, joi, şi-un altul cu Braşovul, duminică, în campionat.
290 de minute au trecut în contul lui Ţucudean în campionat pînă cînd a reuşit primul gol pentru Dinamo în Liga 1